sobota, 14 stycznia 2012

Zupa meksykańska rozgrzewająca

Zupa meksykańska











SKŁADNIKI :

0,5 kg-mięso mielone
0,5 kg-pieczarek pokrojonych w paski
2-papryki słodkie
2-słoiki sosu meksykańskiego
2-puszki fasoli czerwonej
wegeta
pieprz
papryka ostra
liście laurowe
ziele angielskie
majeranek
1-marchewka pokrojona w kostkę
1-pietruszka pokrojona w kostkę
0,5-selera pokrojonego w kostkę
0,5 pora pokrojonego w piórka
1-łyżka masła
1-cebula pokrojona w kostkę
sól
0,5 szkl-kasza manna
2-łyżki mąki
3,5 l wody


PRZYGOTOWANIE:

Wlać wodę do garnka i włożyć warzywa, gotować. 
Na maśle podsmażyć pieczarki z cebulą, dodać do wywaru warzywnego i gotować ok. 0,5 godz.
 dodać wegetę, pieprz, paprykę, liście, ziele angielskie i majeranek. 
Następnie przygotować mięso mielone.
 Mięso wymieszać z wegetą, solą i pieprzem, dodać kaszę manną, starannie wyrobić.
 Z mięsa formować małe kuleczki i wrzucać na wywar, gotować 5 minut. 
Papryki pokroić w kostkę, dodać do wywaru, potem odsączoną fasolę, sos meksykański.


Przyprawić do smaku przyprawami. 
Jeżeli zupa będzie za rzadka, zaciągnąć ją 2 łyżkami mąki, rozrobionej z wodą i gotować jeszcze 5 minut.

1 komentarz :

  1. Super zupka Danusiu :-) świetny pomysł z dodaniem klopsików. Zupa syta i rozgrzewająca, takie lubię :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)