niedziela, 4 listopada 2012

Mielone z kalafiorem


Mielone z kalafiorem

SKŁADNIKI:
mięso mielone -800 g
bułka czerstwa -1,5 szt
sól i pieprz
jajko -2 szt
cebula -1 szt
tłuszcz
bułka tarta
mleko
kalafior -0,5 szt
kwasek cytrynowy
PRZYGOTOWANIE:
Kalafiora ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty kwasku,aby nam nie ściemniał. Odcedzić na durszlaku,podzielić na różyczki. Cebulę obrać,bułkę namoczyć w mleku,odcisnąć. Bułkę i cebulę zemleć w maszynce,dodać do mięsa. Wbić do masy mięsnej jajka,dodać przyprawy,dokładnie wymieszać. Z masy formować okrągłe kotlety,lekko spłaszczyć,nakładać na środek kotleta po różyczce kalafiora,dokładnie skleić. Smażyć kotlety na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Następnie dosmażyć na wolnym ogniu.

2 komentarze :

  1. Pychota! Przepis zapiszę w zeszycie i jutro robię te danie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. taaak!!! tego szukałam na dzisiejszy obiad ;-)) mielone inaczej super;-)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)