środa, 27 marca 2013

Babka tulipan


BABKA TULIPAN












SKŁADNIKI:
mąka-2 szkl
cukier -1 szkl
jajka -6 szt
margaryna -250 g
proszek do pieczenia -2 łyżeczki
cukier waniliowy -1 opak
olej -1/3 szkl
kakao -1 łyżka
mak -0,5 szkl
tłuszcz do formy
kisiel pomarańczowy -1 opak
kisiel wiśniowy -1 opak


PRZYGOTOWANIE:
Białka oddzielić od żółtek. 
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. 
Do utartej masy stopniowo dodawać, po jednym żółtku, cały czas ucierając. 
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, utrzeć. 
Następnie ucierając, powoli wlewać olej, wymiksować. 
Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie wymieszać z masą. 
Ciasto podzielić na 4 części.
 I część dodać kisiel pomarańczowy. 
II kakao 
III mak 
IV kisiel wiśniowy 
Wszystkie masy dokładnie wymieszać. 
Formę na babkę, wysmarować tłuszczem, warstwami po kolei wylewać ciasto do formy. 
Na końcu nożem kilka razy w koło zakręcić ciasto. 
Piec ok.50 minut w 180 stop. a najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest sucha.


14 komentarzy :

  1. piękne kolory Ci wyszły na święta będzie jak znalazł:) też robiłam taka babkę w zeszłym roku tylko w podłużnej formie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super babeczka Danusiu!!! Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. witam.
    Mam pytanie - czy te kisiele dodaje się w proszku?
    Z gory dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam K.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie wygląda i na pewno jest pyszna .Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudna ,jeszcze takiej nie piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. witam a mak mielony czy taki suchy ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Babka wygląda bardzo ciekawie, znam ciasto tulipan ale babka to dla mnie nowość!

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)