niedziela, 3 marca 2013

Ciasto marchewkowo-jabłkowe

Ciasto marchewkowo-jabłkowe






SKŁADNIKI:
mąka -2 szkl
jajka -4 szt
marchewka -3 szt
jabłka -3 szt
oliwa -1 szkl
cukier -1 szkl
proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki
soda -1 łyżeczka
cynamon
bułka tarta
tłuszcz
cukier puder do posypania ciasta
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka i marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce. 
Do miski wlać oliwę, wsypać cukier kryształ, dobrze utrzeć. 
Następnie stopniowo dodawać po całym jajku, ciągle ucierając. 
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem, dodać do jajek, wymieszać. 
Do wymieszanej masy dodawać po łyżce jabłek i marchewki, dobrze zmiksować. 
Blachę o wymiarach 20 × 35 wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką. 
Ciasto wylać na blachę, wstawić do piekarnika, piec 40 minut w 180 stop. 
Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem

2 komentarze :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)