piątek, 29 marca 2013

Schab pieczony ze śliwką i morelą




Świąteczny schab z morelami i śliwką














SKŁADNIKI:
schab b/k -1,5 kg
morele suszone - 15 dkg
śliwki suszone- 15 dkg
tymianek -1 łyżka
czosnek granulowany -1 łyżka
sól i pieprz
olej - 3 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Schab opłukać, osuszyć. 
Do miski wlać olej, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać. 
Za pomocą pędzelka do smarowania, posmarować dobrze schab,odstawić najlepiej na całą noc.
W schabie długim i wąskim nożem zrobić dwa otwory, jeden koło drugiego, w jeden otwór włożyć śliwki w drugi morele, włożyć schab do rękawa do pieczenia, spiąć dobrze rękaw.
Przełożyć schab na brytfannę, piec 70 minut 190 stop.
Po tym czasie, rozciąc rękaw i piec jeszcze około 25 minut, do zrumienienia schabu

7 komentarzy :

  1. bez takiego schabiku nie ma świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też piekę taki schabik jest rewelacyjny

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki schabik pewnie zniknie ze stołu w mig. Nie ma to jak domowa wędlina. A Twoja jeszcze tak pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny schabik Danusiu :) często taki robię na niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmm it appeɑrs like your site ate my first commen (it
    wwas extremeⅼy ⅼong) so I guess I'll just sum it
    upp what I had written ɑnd say, I'm thоroughly emjoyіng your
    blog. I too aam an aspiring blog Ьlogger but I'm still new to the wһole thing.
    Do you have aɑny points ffor bеginner blog writeгs? I'd certainly appreciate it.

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)