niedziela, 28 lipca 2013

SCHAB SZPIKOWANY JABŁKAMI

Soczysty schabik na niedzielny obiad

SCHAB SZPIKOWANY JABŁKAMI









  SKŁADNIKI:
schab/bk -1,5-2 kg
jabłka -1 kg
sól
pieprz
czosnek granulowany -1 łyżka
oliwa z oliwek -3 łyżki.

PRZYGOTOWANIE
Schab umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami, odstawić na całą noc w chłodne miejsce.
Jabłka umyć, osączyć, przekroić na połowę, wydrążyć gniazda nasienne.
Część jabłek pokroić w plastry, resztę na cząstki.
Schab ponacinać, ale nie do końca.
W miejsce nacięć wkładać plasterki jabłek.
Wierzch schabu skropić oliwą.
Przełożyć schab do rękawa do pieczenia, piec 1 godz. w 190 stop.
Następnie rozciąć rękaw lekko rozchylić, aby schab nam się zarumienił.
Pozostałe jabłka rozłożyć na blasze wokół schabu i piec  jeszcze 20 minut.
Upieczony schab wyjąć na półmisek, obłożyć upieczonymi jabłkami, udekorować.

6 komentarzy :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)