piątek, 12 lipca 2013

Sernik borówkowy na zimno

Na upalne dni, tylko taki deserek






 Sernik borówkowy na zimno

SKŁADNIKI:
śmietana 36% - 1 szkl
galaretka o smaku jagodowym - 1 opak
borówka amerykańska- 350 g
waniliowego serka homogenizowanego- 500 g
żelatyna -2 łyżki
cukier puder - 3 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z cukrem na sztywno.
Do ubitej śmietany stopniowo dodawać po łyżce serka homogenizowanego, dalej ubjać.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie gotowanej wody, odstawić do lekkiego ostudzenia.
Dodać żelatynę do masy serowej, dobrze zmiksować.
Galaretkę rozpuścić w 400 ml gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia.
Masę serową przełożyć do podłużnej formy z folii aluminiowej o wymiarach : 235 x 108 mm, odstawić do lodówki.
Borówki umyć, osączyć.
Masę serową zalać galaretką, powkładać owoce borówki, odstawić do całkowitego stężenia.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)