sobota, 26 października 2013

Torcik rafaello


Pyszny torcik do kawy z kokosem

Torcik rafaello


                                           








SKŁADNIKI:
Biszkopt
jajka - 6 szt
cukier - 6 łyżek
mąka - 6 łyżek
mąka ziemniaczana - 0,5 łyżki
ocet - 0,5 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
tłuszcz do formy
MASA KOKOSOWA
masło lub margaryna - 250 g
wiórki kokosowe - 200 g
cukier - 4 łyżki
mąka ziemniaczana - 3 łyżki
mąka pszenna - 4 łyżki
cukier waniliowy - 3 opak
mleko - 3 szkl
żółtko - 1 szt
PONCZ
woda gotowana - 1,5 szkl
sok z cytryny -1,5 łyżki
herbata - 1 saszetka
cukier - 1 łyżka
spirytus -3 łyżki
DEKORACJA
8 kulek rafaello

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT
 Białka oddzielić od żółtek.
Ubić białka z cukrem na sztywną pianę.
Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ocet, dalej ubijać.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać.
Tortownicę o wymiarach 27 cm, wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec w temp.175 stop. przez około 30 minut.
Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić na 3 krążki.
 MASA KOKOSOWA 
Do rondla wlać dwie szklanki mleka, dodać 4 łyżki cukru, zagotować.
W pozostałej szklance mleka, wymieszać obie mąki, cukier waniliowy i żółtko, wymiksować, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy. 
Na samym końcu wsypać większą połowę wiórek kokosowych, dokładnie wymieszać, ostudzić. 
Ostudzoną masę utrzeć z masłem.
PONCZ 
Do wody wrzącej dodać herbatę i cukier, wymieszać.
Jak herbata przestygnie dodać sok z cytryny i spirytus, wymieszać. 
Każdy krążek ciasta, nasączyć ponczem, wyłożyć masę kokosową. 
Wierzch i boki tortu, posmarować masą kokosową, posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi, udekorować kulkami rafaello. 
Tort schłodzić w lodówce.

5 komentarzy :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)