sobota, 23 listopada 2013

Roladki z makiem

Pyszne krucho drożdżowe roladki

                                                               Roladki z makiem
                                            







SKŁADNIKI:
margaryna palma - 500 g
sól - 1 szczypta
mąka - 1 kg
drożdże - 100 g
jajka - 4 szt
kwaśna śmietana - 5 łyżek
cukier - 6 łyżek
proszek do pieczenia - 1 opak
mleko ciepłe - 0,5 szkl
dżem wiśniowy - 1 słoik
mak mielony suchy- 3 łyżki
DODATKOWO
jajko - 1 szt
mleko -4 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Rozczyn Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier, dobrze rozetrzeć. Następnie dodać śmietanę, mleko i dwie łyżki mąki, utrzeć mikserem, odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać pokrojoną na kawałki margarynę i proszek do pieczenia. Wyrośnięty rozczyn, dodać do mąki, wybić jajka i szybko zagnieść ciasto, wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkować ciasto, pokroić na szersze paski, posmarować brzegi pasków dżemem, zwijać w rulony, kroić na kawałki po skosie. Roladki układać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Jajko roztrzepać z mlekiem, smarować nim roladki, posypać makiem. Wstawić do piekarnika na 160 stop.piec przez około 30 min.

7 komentarzy :

  1. Mniam, lubię takie drożdżóweczki :) Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w rodzinie takie ciasteczka robi moja Ciocia Ania i my zwiemy je kopytkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne do kubka herbaty czy kakao. Od razu mam ochotę na słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kusząco wyglądają Twoje rogaliki Danusiu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I read this paragraph fully on the topic of the difference of newest
    and previous technologies, it's remarkable article.

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)