niedziela, 8 grudnia 2013

Rolada makowa z kremem budyniowym

 Uwielbiam rolady biszkoptowe, dziś naszła mnie ochota na makową roladę z kremem


Rolada makowa z kremem budyniowym



SKŁADNIKI:
BISZKOPT
jajka -4 szt
mąka - 4 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cukier - 4 łyżki
mak suchy mielony - 4 łyżki
kakao - 1 łyżeczka
tłuszcz do blachy
KREM
budyń śmietankowy- 1 opak
masło - 200 g
mleko -400 ml
cukier - 2,5 łyżki
DODATKOWO
gorzka czekolada- 0,5 opak
miód -2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt 
Białka oddzielić od żółtek.
 Ubić pianę na sztywno z cukrem. Do ubitej piany dodawać stopniowo żółtka, wymieszać. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i makiem, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wyłożonej papierem pergaminowym i natłuszczonej tłuszczem, formy o wymiarach (36x36 cm). Piec około ok.20 minut w 180 stop. Upioeczone ciasto, wyłożyć na ściereczkę, zwinąć ciasto razem ze ściereczką w roladę, oddstawić do ostudzenia.
KREM BUDYNIOWY
Do rondla wlać 250 ml mleka, dodać cukier, zagotować. Resztę mleka wlać do miski, wsypać budyń, wymieszać. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń, mieszając zagotować. Budyń ostudzić, utrzeć z masłem na puszysty krem. Czekoladę gorzką zetrzeć na wiórki. Połowę wiórek czekoladowych, wymieszać z masą. Roladę rozwinąć, posmarować kremem budyniowym i ponownie zwinąć w rulon. Roladę posmarować miodem i posypać wiórkami czekoladowymi Odstawić w chłodne miejsce.

1 komentarz :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)