sobota, 11 stycznia 2014

Schab ze śliwką i morelą w galarecie

  


Schab ze śliwką i morelą w galarecie














1 kg schab bez kości,
150 g śliwki suszone bez pestek,
150 g morele suszone 
Sól,
0,5 kostki masło,
1 szt cytryna,
pieprz
1,5 szkl wywar mięsny,
3 łyżeczki żelatyna
DEKORACJA
0,5 szt ogórek świeży,
2 liście sałata,
1 szt papryka czerwona świeża,
por liście,
1 gałązka natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
 Morele i śliwki opłukać w ciepłej wodzie, osączyć.
Schab opłukać, osuszyć. Zrobić nożem w środku schabu otwór i włożyć śliwki. Na koniec otwór spiąć wykałaczkami. Schab ułożyć na wysmarowanej masłem blasze, posypać wiórkami mrożonego masła. Wstawić do piekarnika na 1 godz. w 180 stop, polewając wytwarzającym się sosem. Mięso ostudzić i pokroić w plastry. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, kiedy napęcznieje, dodać do wywaru zagotować mieszając. Następnie wywar ostudzić. Plastry schabu na przemian z cytryną ,ułożyć na półmisku, zalać tężejącą galaretą, udekorować ogórkiem, sałatą, porem, pietruszką i papryką. Wstawić do lodówki.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)