czwartek, 27 marca 2014

Galantyna z kurczaka

Bardzo często robię galantynę, moja rodzinka ją uwielbia














Galantyna z kurczaka






Składniki
kurczak 2 kg 
udka z kurczaka 3 szt
jajka 2 szt
kaszy manny 2 łyżki 
czosnek granulowany 1 łyżeczka 
majeranku 1 łyżka
sól i pieprz 
przyprawy do kurczaka 1 opak

PRZYGOTOWANIE

Krok 1
Skórę z kurczaka nacinamy wzdłuż, zaczynając od piersi. Następnie usuwami kości ze środka. Skórę i mięso z kurczaka, dobrze obsypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy na 10 godzin.
Krok 2
FARSZ 
Kości oddzielamy od udek, mielimy udka w maszynce, dodajemy do masy jajka, majeranek, czosnek, paprykę, sól i pieprz, oraz kasze manną, dokładnie mieszamy.
Krok 3
Z kurczaka zrzynami trochę piersi i rozkładamy na skórze, tak by wkoło i na środku skóry znajdowały się cienkie płaty piersi. Na te piersi wykładamy przygotowany farsz rozsmarowując całą powierzchnię skóry.
Na te piersi wykładamy przygotowany farsz rozsmarowując całą powierzchnię skóry
Krok 4
Następnie tak przygotowane mięso ściśle rolujemy i wkładamy do siatki do pieczenia. Wierzch galantyny dobrze obsypać przyprawami, włożyć galantynę do rękawa. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Do nagrzanego piekarnika włożyć galantynę na 65 minut.Gotową galantynę pokroić w grubsze plastry, ułożyć na półmisku

2 komentarze :

  1. Bardzo pyszne i pomysłowe Danusiu :) serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. na kanapki do świeżego chlebka znakomita i wiemy co jemy :)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)