niedziela, 11 maja 2014

Budyniowiec z rabarbarem

Przepis mam od znajomej.
 Bardzo lubię piec ciasta i patrzeć jak moi domownicy się nim zajadają.Przygotowanie tego ciasta to sama przyjemność


Budyniowiec z rabarbarem





SKŁADNIKI:
Ciasto
żółtka jaj -5 szt
cukier puder -3 łyżki
mąka -500 g
margaryna -1 kost
kakao - 3 łyżki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
tłuszcz do formy
MASA BUDYNIOWA
budynie śmietankowe - 2 opak
olej rzepakowy -0,5 szkl
białka jaj -5 szt
cukier -250 g
cukier waniliowy - 1 opak
cukier puder do posypania ciasta
DODATKOWO
rabarbar - 350 g
cukier -4 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto Z przygotowanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na 2 porcje, włożyć do torebki foliowej i odstawić do zamrażalki na 30 minut. Rabarbar umyć, pokroić w kostkę, zasypać 4 łyżeczkami cukru, odstawić na kilka minut. 
MASA BUDYNIOWA 
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Następnie dodać budyń w proszku , wymieszać. Na samym końcu cienkim strumieniem wlać olej, dokładnie wymieszać. Blachę do ciasta wysmarować tłuszczem, wyłożyć pierwszą część ciasta, startą na tarce. Wylać masę budyniową na ciasto, ułożyć na masie rabarbar i zetrzeć resztę ciasta. Piec przez 40 minut w 180 stop. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

8 komentarzy :

  1. Ładnie to wygląda, i bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale tu jest rabarbar nie jabłka

      Usuń
    2. Mogą być inne owoce lekko kwaskowe

      Usuń
  3. przepraszam pomyliłam się chodziło mi o to czy zamiast rabarbaru mozna dać jabłka lub inne owoce pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. najlepsze z malinami !!, robie to ciacho od ...b. dawna, z borowka amer. tez i z brzoskwiniami , polecam, zawze sie udaje, aaa... na gore po wystudzeniu dekoruje bita smietana !!, mmm

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)