sobota, 10 maja 2014

Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa

Przepyszna zapiekanka z dwoma serami i mięsem z kurczaka na dzisjejszy obiad.
 Moja rodzinka uwielbia takie zapiekanki


Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa














SKŁADNIKI:
kalafior - 250 g
brokuł - 250 g
filet z kurczaka - 400 g
ryż - 150 g
śmietana 18% -190 g
jajka -3 szt
ser żółty -100 g
serek śmietankowy topiony - 1 szt
tłuszcz do smażenia
koperek pokrojony -2 łyżki
sól, pieprz,
bazylia, oregano i przyprawa kebab-gyros
PRZYGOTOWANIE:
Kalafiora i brokuły lekko podgotować w osolonym wrzątku. Ryż ugotować na sypko. Podgotowane warzywa odcedzić na durszlaku. Filet z kurczaka umyć, osączyć, pokroić w kostkę. Przesmażyć mięso na tłuszczu z przyprawą kebab-gyros. SOS Serek topiony pokroić na kawałki, rozmieszać ze śmietaną. Następnie dodać jajka i ser żółty starty na tarce, oraz przyprawy, wszystko dokładnie zmiksować Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu. Na ryżu położyć połowę mięsa z kurczaka i połowę warzyw, polać połową sosu i tak dalej postąpić z następną warstwą. wierzch sałatki polać sosem i posypać koperkiem. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stop. Zapiekać przez 25 minut.

5 komentarzy :

  1. świetny pomysł:) lubię takie zapiekanki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Danusiu kuchareczko :) żałuję że wcześniej cię nie znalazłam, przypomniałaś mi czasy kiedy robiłam zapiekanki muszę do nich wrócic, twoja pysznie wygląda :)
    zapraszam do mojej kuchni www.marynawkuchni.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)