sobota, 10 maja 2014

Zupa z botwinki z jajkiem

Jest sezon na botwinkę więc trzeba to wykorzystać i przygotować tak pyszną zupkę z jajkiem , myślę że takiej zupy nikt nie odmówi



Zupa z botwinki z jajkiem

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISYwww.layman.pl/bitwa-na-przepisy 

























SKŁADNIKI:
jajka - 6 szt
botwinka -2 pęczki
pietruszka - 1 szt
marchewka - 1 szt
bulion - 2 litry
koperek  pokrojony   -2 łyżki
śmietana - 1,5 łyżki
mąka - 1 łyżeczka
ziemniaki -3 szt
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
Botwinkę opłukać, liście i łodyżki pokroić w słupki, buraczki w kosteczkę.
Buraczki zalać w misce 1 szkl gotowaną wodą, odstawić na 5 minut.
Po tym czasie przecedzić buraczki i dodać z innymi warzywami do bulionu, gotować do miękkości warzyw.
Pod koniec gotowania dodać liście z łodyżkami , gotować.
Mąkę rozmieszać ze śmietaną, dodać trochę wywaru, wlać do zupy zagotować.
Zupę zdjąć z ognia wlać odcedzony sok, wymieszać.
Doprawić do smaku przyprawami.
Jajka ugotować na twardo, obrać pokroić na cząstki.
Zupę podawać z jajkiem i posiekanym koperkiem.

1 komentarz :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)