sobota, 21 czerwca 2014

Ciasto jagodowo- truskawkowe

Sezon truskawkowy już się kończy, więc polecam ciasto z truskawkami i jagodami


Ciasto jagodowo- truskawkowe







SKŁADNIKI:
jajka -7 szt
cukier -1 szkl
mąka -2 i 1/2 szkl
cukier waniliowy -1 opak
margaryna palma -200 g
mąka ziemniaczana -1 łyżka
sól
proszek do pieczenia -1 opak
tłuszcz
cukier puder do posypania ciasta
truskawki 250 g
jagody  250 g

PRZYGOTOWANIE:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem waniliowym. Pianę z cukrem ubić na sztywno, dodać masę żółtkową i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, na wolnych obrotach miksera dobrze wymieszać. Brytfannę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto. Truskawki i jagody umyć, oszypułkować, osączyć, obsypać mąką. Na cieście ułożyć jagody i  truskawki. Wstawić do piekarnika, piec 35 minut w 170 stop. Upieczone ciasto ostudzić, posypać cukrem pudrem

5 komentarzy :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)