sobota, 7 czerwca 2014

Drożdżowiec z truskawkami

Takie ciasto można przygotować z różnymi sezonowymi owocami. Ja bardzo uwielbiam truskawki więc zrobiłam z truskawkami



Drożdżowiec z truskawkami 










SKŁADNIKI:
margaryna - 1/4 kost
mleko -1 szkl
cukier -1/3 szkl
cukier waniliowy - 1 opak
mąka - 3 szkl
drożdże - 50 g
szczypta soli
jajko - 1 szt
truskawki
tłuszcz do formy
KRUSZONKA
margaryna - 0,5 kost
cukier - 0,5 szkl
mąka - 250 g
cukier puder do posypania ciasta
PRZYGOTOWANIE:
Do rondelka wlać pół szklanki mleka, lekko podgrzać. Drożdże rozmieszać ciepłym mlekiem odrobiną cukru i 3 łyżkami mąki, przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Następnie gdy podwoi objętość dodać pozostałe składniki i rozpuszczoną i ostudzoną margarynę. Ciasto wyrobić aby było elastyczne, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć wyrośnięte ciasto. Truskawki umyć, osączyć, oszypułkować, przekroić na połowę. Poukładać truskawki na cieście, odstawić jeszcze do wyrośnięcia. 
KRUSZONKA 
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier i margarynę. Rozetrzeć składniki na kruszonkę. Kruszonką posypać wierzch ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez 40 minut. Gotowe i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem

1 komentarz :

  1. Najlepszy jest taki prosto wyjęty z piekarnika z chrupiącą kruszonką - pychotka :)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)