czwartek, 31 lipca 2014

Sernik z czerwoną porzeczką

W sezonie letnim najlepsze są serniki na zimno z galaretką. Takie serniki można przygotowywać z różnymi owocami


Sernik z czerwoną porzeczką







 SKŁADNIKI:
SPÓD:
biszkopty - 150 g
MASA SEROWA:
1,25 kg ser biały w kostce
800 g- śmietana 18%
cukier puder - 0,5 szkl
żelatyna - 4 łyżki
WIERZCH CIASTA
galaretka truskawkowa - 2 opak
porzeczki czerwone
PRZYGOTOWANIE:
Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Ser przecisnąć przez praskę do miski, do sera dodać cukier i śmietanę, dobrze utrzeć, aby nie było grudek. Żelatynę wsypać do garnuszka, dodać niewielką ilość wody, postawić na ogniu, doprowadzić do rozpuszczenia się żelatyny (nie gotować) Ostudzić żelatynę, dodać do sera, zmiksować. Galaretki rozpuścić w 750 ml gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Masę serową wyłożyć na biszkopty, na serze ułożyć czerwoną porzeczkę i zalać galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

3 komentarze :

  1. Kusi ten Twoj serniczek, zjadłabym kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  2. Słodka masa serowa i kwaśne porzeczki - musiał smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)