czwartek, 28 sierpnia 2014

Baleron



Najlepsze są domowe wędlinki 
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

Baleron





SKŁADNIKI:
karkówka- 2 kg
pieprz czarny-7 ziaren
listki laurowe -4 szt
ziele angielskie -7 ziaren
sól peklowa (peklosól)  - 50 g na 1 kg mięsa
woda- 3 l
czosnek- 3 ząbki
PRZYGOTOWANIE:
Wlać do garnka 3 litry przegotowanej i ostudzonej wody, dodać wszystkie przyprawy i peklosól, wymieszać.
Wodę przelać do dużego kamionkowego garnka. 
Do wody włożyć mięso, tak by mięso było całkowicie zanurzone w zalewie, odstawiamy w chłodne miejsce na 10 dni, co jakiś czas obracając mięso na drugą stronę.
 Po tym czasie wyjąć mięso z zalewy, osączyć i tą zalewą szprycować dobrze mięso za pomocą strzykawki. 
Mięso włożyć do siatki masarskiej, przygotować do wędzenia.
 Mięso uwędzić.
 Do dużego garnka wlać wodę, włożyć mięso i parzyć przez 1,5 godz. w 85 stop.

3 komentarze :

  1. Najlepsze są domowe wędliny, te sklepowe niech się schowają :-) pysznie wygląda Danusiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zastanawiam się czy sól peklowa a pektosól to to samo ?
    Jestem laikiem w tej dziedzinie i stąd ta wątpliwość.

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)