sobota, 20 września 2014

Budyniowe z jabłkami

Pyszne kruche ciasto z delikatną pianką budyniowo czekoladową i jabłkami do niedzielnej kawusi. W moim domu uwielbiają takie ciasta

Budyniowe z jabłkami












SKŁADNIKI:
Ciasto
kakao - 3 łyżki
margaryna -1 kost
mąka -500 g
cukier kryształ -3 łyżki
żółtka jaj -5 szt
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
tłuszcz do formy
MASA BUDYNIOWA
białka jaj -5 szt
olej -0,5 szkl
budynie czekoladowe - 2 opak
cukier -250 g
sól - szczypta
DODATKOWO
jabłka - 5 szt
 PRZYGOTOWANIE:
CIASTO 
Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. 
Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, cukier i żółtka.
 Połączyć składniki, szybko zagnieść kruche ciasto.
 Ciasto podzielić na dwie części, włożyć do torebki foliowej i odstawić do zamrażalnika na 60 minut. 
MASA BUDYNIOWA 
Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
Gdy piana jest już ubita, dodawać po trochu cukru, cały czas ubijać. 
Następnie wsypać do piany budyń czekoladowy, dokładnie wymieszać. 
Pod koniec mieszania dolewać cienkim strumieniem olej, dokładnie zmiksować. 
DODATKOWO
 Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki. 
Blachę o wymiarach 25 x 36 cm. wysmarować tłuszczem, zetrzeć połowę ciasta do blachy, wylać masę budyniową, ułożyć na masie jabłka i zetrzeć drugą część ciasta. 
Wstawić ciasto do piekarnika i piec 35 minut w 180 stop.

5 komentarzy :

  1. ciekawy przepis, spodziewałam sie jakiegoś przekładańca z masą budyniową a tu niespodzianka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie, zjadłabym z rozkoszą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tak, potwierdzam jest przepyszne ! u mnie w wersji bialej i z malinami lub jagodami a na wierzchu bita smietana niebo w gabce polecam, a p.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)