środa, 17 września 2014

Ciasto kakaowe z masą kokosową

Kto lubi kokos to ten przepis jest dla niego. Ja uwielbiam wszystko co kokosowe i takie ciasto to dla mnie rarytas.

Ciasto kakaowe z masą kokosową 





 SKŁADNIKI:
Ciasto
jajka 6 szt
cukier 1 szkl
mąka 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
tłuszcz do formy
MASA KOKOSOWA
mleko - 0,5 l
pół szklanki cukru
margaryna - 200 g
wiórków kokosowych - 1 torebka ( 250 g )
cukier waniliowy - 1 opak
POLEWA CZEKOLADOWA
kakao - 3 łyżki
cukier - 3 łyżki
margaryna - 0,5 kost
jajko - 1 szt
 PRZYGOTOWANIE:
CIASTO
Białka oddzielić od żółtek. 
Ubić pianę z białek na sztywno, do ubitej piany dodać cukier dalej ubijać. 
Następnie dodawać po jednym żółtku, dokładnie wymieszać. 
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy ostrożnie wymieszać.
 Blachę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do piekarnika piec 35 minut w 175 stop. MASA KOKOSOWA
 Mleko przelać do rondelka, dodać oba cukry, zagotować. Do zagotowanego mleka wsypać paczkę wiórków kokosowych, wymieszać. Wymieszaną masę kokosową gotować na wolnym ogniu często mieszając do zgęstnienia. Pod koniec gotowania dodać margarynę, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia, odstawić do ostygnięcia masy. 
POLEWA CZEKOLADOWA
 Do miski wsypać cukier, kakao i wybić jajko, zmiksować. 
Margarynę przełożyć do rondelka, postawić na ogniu, rozpuścić.
 Gorącą margarynę wlewać cienkim strumieniem do masy z jajkiem, miksować na wysokich obrotach do zgęstnienia polewy i rozpuszczenia się cukru. 
Na upieczone i ostudzone ciasto, wyłożyć masę kokosową i polać polewą czekoladową. 
Odstawić do lodówki.

6 komentarzy :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)