niedziela, 21 września 2014

Patisony faszerowane

Przyznam się że po raz pierwszy robiłam patisony faszerowane, nie wiedziałam że mogą być takie smaczne.
Dodam że młode patisony można jeść ze skórką, natomiast starsze mają twardą skórę.


Patisony faszerowane













SKŁADNIKI:
patison - 6 szt
papryka czerwona - 1 szt
papryka żółta - 1 szt
mięso mielone - 250 g
pomidor większy - 1 szt
bazylia suszona
keczup pikantny - 2 łyżki
sól i pieprz
wegeta
tłuszcz
cebula - 1 szt

 PRZYGOTOWANIE:
Ściąć górę z patisonów, środek wyciąć nożem lub wydrążyć łyżką. Mięso wyłożyć na patelnię, podlać odrobiną tłuszczu, smażyć na wolnym ogniu. Papryki umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, razem z pomidorem i miąższem z patisonów. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać do mięsa mielonego. Gdy mięso jest już podsmażone dodać paprykę i pomidory i miąższ, przyprawy i bazylię suszoną. Do gotowego mięsa dodać keczup pikantny, dokładnie wszystko wymieszać i trochę razem poddusić. Wrzucić patisony do osolonej wody na 15 minut, gotować . Gdy patisony będą prawie miękkie, wyłożyć patisony na cedzak, aby się osączyły. Gorącym farszem napełniać patisony , które też są jeszcze gorące, udekorować listkami bazyli. Podawać zaraz po przygotowaniu.

4 komentarze :

  1. Uwielbiam faszerowane warzywa, ja dzisiaj robiłam cukinie :-) pyszności Danusiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznosci Danusiu, jesień ma swoje uroki, za te wszytskie skarby pyszne ją kocham !

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam.
    Widzę, że tu na blogu prawdziwe smakołyki. Nigdy patisonów nie faszerowałam. Jedynie tylko paprykę lub cukinię. Bardzo jednak podoba mi się ten przepis i z wielką chęcią z niego skorzystam. Tym bardziej, ze danie prezentuje się rewelacyjnie i z dumą można podać je gościom.
    Pozdrawiam serdecznie.
    W wolnej chwili zapraszam do mnie na bloga.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie znam takiego przepisu, ale patisonki wyglądają smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)