sobota, 20 września 2014

Seromakowiec

Fajne połączenie smaków, uwielbiam takie seromakowce. Jak ktoś lubi można jeszcze ciasto polać polewą czekoladową

Seromakowiec







 SKŁADNIKI:
CIASTO
1/2 szkl cukru pudru.
1 żółtko
margaryna - 0,5 kost
mąka - 1,5 szkl
tłuszcz do formy.
MASA MAKOWA
cukier puder - 1 szkl
jajka - 2 szt
mak - 500 g
aromat waniliowy
bułka tarta - 2 łyżki
bakalie
MASA SEROWA
jajka - 5 szt
ser biały - 1 kg
cukier puder - 1 szkl
masło -0,5 kost
aromat pomarańczowy
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO
 Do miski wysypać mąke, dodać pokrojoną margarynę, posiekać. 
Następnie dodać cukier i żółtko, zagnieść ciasto.
 Gotowe ciasto włożyć do woreczka foliowego i odstawić do lodówki na 30 minut. 
Po tym czasie rozwałkować ciasto, wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy, włożyć do piekarnika i piec w 180 stop, do zrumienienia ciasta. 
MASA MAKOWA
Mak sparzyć, osączyć, zemleć 2 razy. 
Białka oddzielić od żółtek, do żółtek dodać cukier, utrzeć z makiem. 
Do utartego maku z żółtkami dodać bułkę tartą, aromat i bakalie, wymieszać. 
Białka jaj ubić na sztywną pianę, dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać. 
MASA SEROWA
Ser zmielić w maszynce trzykrotnie. 
Masło przełożyć do miski, dodać cukier, utrzeć na puszystą masę. 
Do utartego masła dodawać po łyżce sera , ciągle ucierając. 
Następnie do sera dodawać po jednym żółtku i aromat, dokładnie utrzeć. 
Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej, ostrożnie wymieszać.
 Na zrumienione ciasto wyłożyć masę makową, dokładnie wyrównać. 
Masę makową przykryć masą serową, wyrównać powierzchnię, wstawić ciasto do piekarnika .
 Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st przez ok. 60 minut.

5 komentarzy :

  1. Danusiu my też bardzo takie seromakowce lubimy!! Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  2. Danusiu uwielbiam takie ciasto :-) pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie robiłam takiego ciasta, muzę kiedyś spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy takiego nie robiłam :) Dla mnie wygląda już bardzo świątecznie - chyba przez tę masę makową ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam seromak,ale nigdy sama nie pieklam...teraz bedzie moj debiut.wspaniale podany przepis,bardzo czytelnie i konkrety pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)