niedziela, 28 września 2014

Tort lalka śmietankowy

Ja do tortów używam śmietany kremówki 36% Puratos. Śmietana ta nie potrzebuje żadnych dodatków, bez śmietan fix, czy też innych .


                                                             Tort lalka śmietankowy











SKŁADNIKI:
BISZKOPT
jajka - 9 szt
ocet - 1 łyżka
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
mąka pszenna - 2 szkl
cukier - 2 szkl
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
KREM
śmietana kremówka 36 % Puratos - 900 ml
dżem wiśniowy -1,5 słoika
PONCZ
woda gotowana - 1,5 szkl
sok z cytryny
herbata
cukier

DODATKOWO
barwnik czerwony
perełki srebrne
lalka
bułka tarta do formy
tłuszcz do formy

PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT 
Żółtka odzielić od białek. 
Mąki przesiać obie z proszkiem do pieczenia.
 Z białek ubić pianę na sztywno, dodać cukier dalej ubijać. 
Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku i ocet, dokładnie zmiksować. Do gotowej masy przesiać wymieszane mąki, ostrożnie wymieszać.
 Tortownicę o wymiarach 26 cm, wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, oraz formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką. 
Wylać ciasto do tortownicy i do formy na babkę.
Wstawić obie formy do piekarnika i piec przez ok.35 minut w 175 stop. 
Upieczone ciasta wyjąć , ostudzić i obydwa przekroić tak by wyszło z każdego ciasta po 3 blaty.

PONCZ
 Do wody gotowanej dodać herbatę, cukier i sok z cytryny, wymieszać, ostudzić.

 KREM 
Dobrze schłodzoną kremówkę, ubić na sztywno.

PRZEŁOŻENIE TORTU
 Pierwszy blat biszkopta ułożyć na paterze lub talerzu, nasączyć ponczem. 
Następnie posmarować dżemem i porcja kremu, dobrze rozsmarować.
 Przykryć drugim blatem biszkopta i znów dobrze nasączyć ponczem, dżem i krem. 
Nałożyć ostatni biszkopt. 
Za pomocą noża wyciąć dziurkę na lalkę, wyjąć ciasto ze środka.
 Postąpić tak samo z ciastem i masami z foremki z babki. 
Gdy mamy już wszystkie części ciasta położone i przełożone kremem i dżemem, to górną część delikatnie ścinamy. 
W środek wkładamy lalkę owiniętą do połowy w folię spożywczą . 
Całość smarujemy kremem śmietankowym.
 Odłożyć cześć kremu do innej miski, dodać kilka kropel barwnika czerwonego, zmiksować. Udekorować za pomocą szprycy do tortów, sukienkę z przodu , wstawkę z kremu białego a boki i tył z kremu różowego oraz perełkami srebrnymi.

11 komentarzy :

  1. Piękny ! Marze od dłuższego czasu żeby przygotować taki tort ale mam synka a sama jestem już duża jak na takie torty :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Danusiu ale cudo, sama chciałabym taki torcik na urodziny, zdolna jesteś kobitko :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poezja! Jest bajeczny! Bardzo cieszę się, że została tu polecona śmietana, która nie potrzebuje dodatków do ubijania i się trzyma, bo ja zawsze muszę dodawać te śmietan-fixy już do znudzenia, więc ta alternatywa wydaje się rozsądniejsza :) Jejku, jak byłam mała to chyba dałabym się pokroić za taki tort, zresztą i teraz pojawił się uśmiech na mojej twarzy, gdy go zobaczyłam. Widzę tu niesłychane zdolności! Pozdrawiam cieplutko! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki tort ucieszy każdą małą dziewczynkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Solenizantka musiała być zachwycona takim tortem :) Piękny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Danusiu coraz bardziej mnie zadziwiasz.Torty to prawdziwa sztuka kulinarna :) Piękny !

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)