wtorek, 21 października 2014

Skrzydełka na ryżu

Skrzydełka na ryżu













 SKŁADNIKI:
skrzydełka -1 kg
cebula -2 szt
pieczarki -0,5 kg
ryż -2 szkl
masło -3 łyżki
woda -4 szkl
sól i pieprz
ketchup ostry -2 łyżki
wegeta -2 łyżki
czosnek -1 ząbek
cukier -1 łyżka
PRZYGOTOWANIE:
Blachę wyłożyć folią aluminiową. 
Wysypać ryż surowy na blachę. 
Skrzydełka umyć, osączyć, podsmażyć na złoty kolor na tłuszczu, ułożyć na ryżu. 
Cebulę obrać, pokroić w plastry, ułożyć na skrzydełkach. 
Pieczarki umyć, osączyć, pokrajać w plastry. 
Następnie przygotować zalewę: 
Do garnka wlać wodę, dodać sól i pieprz, ketchup, czosnek posiekany, cukier, masło i wegetę, zagotować. 
Gotową zalewą polać skrzydełka, wstawić do piekarnika na 1godz i 15 minut w 190 stop.

5 komentarzy :

  1. Bardzo smaczne.
    Robilam podobne ale z udkami.
    Polecam To danie.
    Pozdrawoiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Słyszałam kiedyś o tym daniu, ale jeszcze nigdy nie robiłam. Muszę spróbować :-) pewnie jest pyszne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. musi być pyszne.. zapisuję i wypróbuję !
    ale mi smaka na noc narobiłas :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj pysznosci. Robię takie, moja rodzina jest nimi zachwycona

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje dzieci bardzo lubią takie skrzydełka na ryżu :) są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)