niedziela, 5 października 2014

Szynka drobiowa z szynkowara

Najlepsza jest domowa szyneczka z szynkowara. Jest bardzo smaczna i zdrowa. Syn uwielbia ją na kanapeczki.






Szynka drobiowa z szynkowara

















SKŁADNIKI:
piersi z kurczaka -1,5 kg
pektosoli - 3 łyżeczki płaskie
żelatyny - 3 łyżeczki
wody - 0,5 szkl
sól morska czosnkowa z ziołami - 1 łyżeczka
pieprz biały - 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, dobrze rozbić tłuczkiem do mięsa.
 Do wody dodać żelatynę, oraz inne przyprawy, dokładnie wymieszać. 
Przygotowaną zalewę wlać do mięsa, dobrze wyrobić. 
Woreczek foliowy umieścić w szynkowarze, włożyć mięso , dokładnie ubić, aby było jak najmniej powietrza. 
Dobrze zakręcić woreczek , szynkowar zamknąć. 
Odstawić szynkowar na 24 godziny w chłodne miejsce. 
Po tym czasie do wysokiego garnka wlać zimną wodę, włożyć szynkowar i parzyć przez 1,5 godziny w 80 stop. 
Następnie wyjąć szynkowar, schłodzić go pod zimną wodą i odstawić do lodówki na noc. 
Rano wyjąć szynkę z szynkowara.

8 komentarzy :

  1. Danusiu pysznie wyglada, a jaka zdrowa, bez zbędnych ulepszaczy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. chętnie bym wcinała kanapeczki z taką szyneczką :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Też często robię wędliny w szynkowarze, takie domowe są najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam szynkowar aluminiowy i po gotowaniu na wysokość wody zrobił się czarny. Czy wam też ?

    OdpowiedzUsuń
  5. A jaka żelatyne zastosowac?taką specjalną do gotowania?

    OdpowiedzUsuń
  6. Na jakiej pojemnosci szynkowara jest tn przepis ?

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)