piątek, 7 listopada 2014

Babka biszkoptowa

Szybka i smaczna babeczka biszkoptowa
Nadmieniam że to jest przepis na małą foremkę średnica: 16,0 cm.
Bo są 20 i 24 cm.

Więc jeżeli ktoś ma większą formę to trzeba zwiększyć proporcje składników., czyli na 24 cm, będzie to 6 jajek i po 6 łyżek cukru i mąki.




Babka biszkoptowa 














SKŁADNIKI:
jajka duże - 4 szt
mąka - 4 łyżki
cukier - 4 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
tłuszcz do formy
 PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT 
Oddzielić żółtka jaj od białek. 
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dalej ubijać.
 Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać łyżką.
 Formę na babkę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto do formy, włożyć do piekarnika i piec ok.30 minut w 175 stop. 

6 komentarzy :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)