sobota, 1 listopada 2014

Mięsne sakiewki

A teraz postanowiłam przygotować sakiewki ze schabu :)

Mięsne sakiewki










SKŁADNIKI:
plastry schabu -7 szt  ( każdy po 10 dag )
cebula -1 szt
koncentrat pomidorowy -2 łyżeczki
sól i pieprz
pieczarki -30 dag
papryka konserwowa kolorowa -3 paski
tłuszcz do smażenia
 PRZYGOTOWANIE:
Kotlety bardzo dobrze rozbić, oprószyć solą i pieprzem. 
FARSZ 
cebulę obrać pokroić w kostkę. 
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić. 
Paprykę również pokroić w kostkę. 
Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę, zrumienić.
 Następnie dodać pieczarki i paprykę, udusić na tłuszczu.
 Do uduszonych pieczarek i cebuli dodać koncentrat pomidorowy, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
 Na środku każdego kotleta nakładać farsz, zwijać w kształt sakiewek, zawiązać nitką. 
Sakiewki układać w naczyniu żaroodpornym. 
Włożyć do piekarnika, piec 60 minut w 220 stop, co jakiś czas polewając je wytworzonym się podczas pieczenia sosem. 
Przed podaniem usunąć nitki z sakiewek.

2 komentarze :

  1. Mmm ale pysznie ! Bardzo dobra alternatywa do tradycyjnego schabowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super te sakiewki Danusiu, wyglądają pysznie :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)