niedziela, 2 listopada 2014

Ziemniaczane drapacze

Jak zostają mi ziemniaki z obiadu, to robię drapacze



Ziemniaczane drapacze













SKŁADNIKI:
ziemniaki -850 dag
jajka -3 szt
zioła prowansalskie -1 łyżka
olej -3 łyżki
mąka -7 łyżek
wegeta
sól i pieprz
mleko słodkie -3 łyżki
tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie. 
Odcedzić, ostudzić, przecisnąć do miski przez praskę. 
Ziemniaki polać olejem, posypać ziołami prowansalskimi, dodać wegetę, sól i pieprz. 
Na samym końcu dodać jajka i mleko, zagnieść ciasto. 
Drapacze smażyć jak frytki w głębokim tłuszczu. 
Łyżeczką nakładać ciasto na gorący tłuszcz, smażyć na złoty kolor.
 Podawać zaraz po przygotowaniu.

5 komentarzy :

  1. Świetny pomysł Danusiu, muszą być pyszne. Chyba jeszcze takich nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. napewno sa pyszne:):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne są dania z ziemniaków, mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. ale fajny, smaczny pomysł :) nigdy nie słyszałam o drapaczach. muszę koniecznie wypróbować, bo zalegające ziemniaki to mój powszedni problem :P

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)