sobota, 27 grudnia 2014

Rybka w miodzie

Zawsze w takim sosie przygotowywałam śledzie, pomyślałam sobie a może zrobię rybkę, no i zrobiłam. Rybka wyszła znakomicie

                                                                   Rybka w miodzie
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY  http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy








SKŁADNIKI:
Filet z białej ryby - 1,20 kg
mąka do panierki
bułka tarta
jajka
tłuszcz do smażenia
SOS SŁODKO-KWAŚNY
duże cebule - 4 szt
miód prawdziwy- 2 łyżki
koncentrat pomidorowy - 200 g
olej - 1 kieliszek
listki laurowe - 4 szt
sok z cytryny - 2 łyżki
sól i pieprz
wegeta
PRZYGOTOWANIE:
Rybę rozmrozić, pokroić na małe kawałki, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 2 godziny.
 Po tym czasie kawałki ryby panierować w mące, roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, oraz w tartej bułce,  smażyć w gorącym tłuszczu. 
SOS SŁODKO-KWAŚNY 
Cebulę obrać pokroić w pół plastry, zrumienić na oleju, posypać wegetą.
 Do rondla przełożyć koncentrat pomidorowy, dodać miód , sok z cytryny, listki i olej, lekko podgrzać do połączenia się składników.
 Zrumienioną cebulę dodać do sosu, wymieszać, chwilę razem poddusić, ostudzić. 
Do ostudzonego sosu dodać rybę, wymieszać, przełożyć do salaterki. 
Rybka smakuję najlepiej następnego dnia.

3 komentarze :

  1. Danusiu ale fajny pomysł :-) zapisuje sobie i wykorzystam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka. Ryba w sosie miodowym.. musze pokombinowa jakie warzywka by tutaj dodac ;)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)