niedziela, 18 stycznia 2015

Faworki czyli chrusty

Pyszne faworki nie tylko na karnawał. Można też przygotować takie faworki z ciasta drożdżowego, będą bardzo smaczne .


Faworki czyli chrusty 









 SKŁADNIKI:
mąka - 500 g
żółtka jaj - 5 szt
śmietana - 1 kubek (250 ml)
spirytus lub ocet - 1 łyżka
sól szczypta
cukier puder do obsypania faworków
smalec - 700 g
PRZYGOTOWANIE:
Na stolnice przesiać mąkę,  dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. 
Wyrobione ciasto uderzać za pomocą wałka, przez około 10- 15 minut, do pojawienia się pęcherzyków.
Ciasto cienko rozwałkować, wycinać nożem lub radełkiem pasy o szerokości 3- 4 cm. 
W środku paska zrobić podłużne nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta paska.
Faworki smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu w płaskim naczyniu na złoty kolor. 
Wyjmować faworki na ręcznik papierowy, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu, posypać cukrem pudrem. 

1 komentarz :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)