piątek, 23 stycznia 2015

Królik duszony w sosie cebulowym

Królik to bardzo szlachetne mięso, często robiłam rosół, ale teraz postanowiłam go udusić z cebulką do ziemniaczków.
Przyznam że dzieci moje nie przepadają za królikiem, ale ja lubię pasztet z królika, rosół,  mięsko duszone , tylko gotować i jeść :)


Królik duszony w sosie cebulowym









 SKŁADNIKI:
królik - 1 szt
cebula - 3 szt
liść laurowy - 3 szt
ziele angielskie -4 ziarenka
czosnek - 2 ząbki
majeranek
sól i pieprz
tłuszcz
mąka do obtaczania mięsa

 PRZYGOTOWANIE:
Królika umyć, osączyć, podzielić na kawałki. 
Następnie każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem. 
Panierować mięso w mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. 
Usmażone mięso przełożyć do garnka, dodać do mięsa czosnek, ziele angielskie i listki laurowe , podlać niewielką ilością wody, dusić na wolnym ogniu. 
Cebulę obrać pokroić w krążki, przesmażyć na tłuszczu po mięsie.
 Do duszonego mięsa dodać podsmażoną cebulkę i majeranek. 
Dusić mięso do miękkości, doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Podawać królika z ziemniakami, polanymi sosem.
Smacznego !

4 komentarze :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)