środa, 28 stycznia 2015

Roladki drobiowe z pietruszką i serem korycińskim

Roladki drobiowe z pietruszką i serem korycińskim











SKŁADNIKI:

filet z kurczaka - 1 podwójny
jajko - 1 szt
mąka - 2 łyżki
sól i pieprz
bułka tarta - 3 łyżki
pietruszka - 0,5 pęczka
ser koryciński http://www.ser-korycinski.pl/ - 4 słupki
tłuszcz
przyprawa do kurczaka - 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE:
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko rozbić, posypać filety przyprawą do kurczaka.
Na filecie ułożyć po jednym słupku sera i kilka gałązek natki pietruszki.
Zwinąć w roladki, opanierować w mące, przełożyć do rozmąconego jajka z solą i pieprzem.
Obtoczyć w tartej bułce.
Smażyć w głębokim tłuszczu na wolnym ogniu.
Smacznego !

SER KORYCIŃSKI CZESŁAWY ZARZECKIEJ

 Otrzymałam od Pani Czesławy Zarzeckiej:) pyszniutki ser koryciński , 
dziękuję ślicznie za to , że mogłam go spróbować i co więcej powiem   że jest to ser o smaku  z suszonym pomidorem, bazylią i czosnkiem.
Ten ser bardzo łatwo się rozpuszcza, więc możemy używać go do pizzy, roladek, zapiekanek i innych dań.
Polecam ten ser http://www.ser-korycinski.pl/ bo jest naprawdę bardzo dobrym serem naturalnym.






Napiszę tu trochę o tym smacznym serku.
Ser jest w pełni naturalny, bez żadnych konserwantów i bez żadnych chemicznych polepszaczy.
Produkowany jest z najwyższej jakości mleka krowiego, niepasteryzowanego.
I dlatego zachowuje wysokie wartości odżywcze.
Ser Koryciński „Swojski” – to produkt regionalny, wytwarzany w znajdującej się w północno-wschodniej części Polski podlaskiej gminie Korycin.







Ser koryciński http://www.ser-korycinski.pl/   wyrabia się ze świeżego, niepasteryzowanego mleka krowiego, z dodatkiem podpuszczki i soli, która pełni również funkcję naturalnego konserwantu. 
W kolejnym etapie produkcji ser, posiadający jeszcze postać skrzepu, formowany jest w owalną bryłę o średnicy 30 cm i wadze dochodzącej nawet do 3.5 kg.
 Na wyprodukowanie takiej ilości sera potrzeba około 30 litrów mleka.
Współcześnie, podążając za kulinarnymi upodobaniami klientów producenci wzbogacają ser różnego rodzaju naturalnymi dodatkami takimi jak: suszone zioła i owoce, czosnek a nawet orzechy włoskie czy oliwki.
 Okres leżakowania sera jest także znacznie krótszy.
W 2005 roku Ser Koryciński „Swojski” został wpisany na listę produktów tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zaś w sierpniu 2012 r. został zarejestrowany przez Komisję Europejską uzyskując certyfikat „Chronione Oznaczenie Geograficzne”, który ogranicza jego produkcję wyłącznie do terenów trzech gmin województwa podlaskiego, znajdujących się w powiecie sokólskim: gminy Korycin, Suchowola oraz Janów.







Zapraszam  na stronę Pani Czesławy Zarzeckiej
SER KORYCIŃSKI CZESŁAWY ZARZECKIEJ





5 komentarzy :

  1. Danusiu miłego kucharzenia :-) serek jest rewelacyjny w smaku, uwielbiam go :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepisy są rewelacyjne, kilka z nich przerobiłam i wszystkie Ok.

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)