poniedziałek, 16 lutego 2015

Rolada drobiowo - wieprzowa

Taką roladę możemy podawać na gorąco lub na zimno.
Moja rodzinka uwielbia wędlinki które sama przygotowuje w domu, niż te sklepowe, a ja lubię eksperymentować w kuchni

Rolada drobiowo - wieprzowa




 SKŁADNIKI:
kurczak- 1 szt
mięso mielone wieprzowe -0,5 kg
pieczarki -300 g
cebula -1 szt
jajka - 2 szt
sól i pieprz
tłuszcz
przyprawa do kurczaka 
Przygotowanie
Z kurczaka usunąć kości, następnie skórę naciąć wzdłuż, zaczynając od piersi
udka i mięso z piersi rozciąć tak by było mięso na całej skórze.
Dobrze przyprawić mięso przyprawą do kurczaka, włożyć mięso do miski, przykryć i odstawić na całą noc do lodówki.
Farsz
Pieczarki opłukać, pokroić w pół plastry, udusić na tłuszczu.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć.
Mięso mielone wymieszać z pieczarkami i cebulę.
Dodać jajka i przyprawy,dokładnie wymieszać.
Wyłożyć farsz na skórę z mięsem, ciasno zrolować, obsypać przyprawą do kurczaka,  włożyć do siatki.
Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia.
Piec 75 minut w nagrzanym piekarniku do 190 stop.

10 komentarzy :

  1. Uwielbiam domowe wędliny. Ta musi być rewelacyjna ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wędlinka, domowe wiadomo że najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to jak domowa wędlinka zawsze się sprawdza

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowe wyroby są zawsze najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł na domową wędlinę. Ja już od dawna nie jem kupnej. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu i zrobię taką wędlinę domową :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Danusiu super pomysł :-) musi być pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)