piątek, 15 maja 2015

Babeczki z wypływającą czekoladą


Pyszne babeczki czekoladowe z płynnym środkiem,  smakują obłędnie.
Babeczki ułożone na sosie adwokatowym.
Uważać przy pieczeniu babeczek, jeżeli będziemy piec za długo, środek nie będzie płynny.
Podawać zaraz po przygotowaniu.


Babeczki z wypływającą czekoladą














Składniki:
masa czekoladowa
gorzka czekolada Goplana 60 %   - 90 g
masło - 50 g
masa jajeczna
jajka - 2 szt
żółtka - 2 szt
cukier -7 łyżek z czubkiem
mąka - 5 łyżek szczubych
dodatkowo
cukier puder do posypania
sos adwokat
masło do formy
kakao do oprószenia foremek
dekoracja motylki z czekolady
Sposób przygotowania:

Foremki silikonowe wysmarować rozpuszczonym masłem, obsypać kakao.
Do garnuszka połamać gorzką czekoladę, dodać masło, roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić.
Całe jajka wybić do miski, dodać żółtka i cukier, dokładnie zmiksować.
Następnie do jajek dodać ostudzoną czekoladę z masłem, dokładnie wymieszać.
Mąkę przesiać do masy czekoladowej, ostrożnie wymieszać łyżką.
Gotowe ciasto łyżką nakładać do foremek, wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stop. piec przez ok. 9 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, oczekać 3 minuty, wyjąć z foremek.
Układać babeczki na talerzu, polanym sosem adwokatowym.
Posypać cukrem pudrem , udekorować czekoladowymi motylkami.
Smacznego ! Z czekoladową nutą

6 komentarzy :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)