wtorek, 19 maja 2015

Kluski śląskie z dziurką

W moim domu często robię kluski śląskie z sosem pieczarkowym.
Kluski śląskie z dziurką








Składniki:
ziemniaki po ugotowaniu - 1 kg
jajko - 1 szt
mąka ziemniaczana
sól
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki ostudzić, przeciśnąć przez praskę, dokładnie ugnieść w misce.
 Masę ziemiaczaną podzielić na 4 części, wyjąć jedną część ziemniaków, w tą pustą część po ziemniakach wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać jajko i odłożone ziemniaki, zagnieść szybko ciasto. 
Z ciasta formować kulkę, w środku zrobić wgłębienie. 
Gotowe kluski wrzucać do wrzącej, osolonej wody, jak wypłyną na wierzch, gotować jeszcze na wolnym ogniu przez 2 minuty. 
Wybierać łyżką cedzakową na talerze. 
Podawać polane sosem .

6 komentarzy :

  1. Domowe najlepsze. Ja robię bez jajka. Pozdrawiam i podkradam kilka do sosiku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elwirko prawdziwe kluski śląskie robi się bez jajka, ja natomiast dodaje jajko :)

      Usuń
  2. Prawdziwe kluski śląskie "biołe" są z jajkiem, tak jak w przepisie... A bez jajka są " czorne " kluski , dodaje się do nich sarte surowe ziemniaki...

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubimy bardzo :)
    Świetny pomysł na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam :-) Danusiu wpraszam się dzisiaj do Ciebie na obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam :) Co s dla mnie i mojej rodziny

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)