niedziela, 17 maja 2015

Sernik kawowy na krakersach

Pyszny sernik kawowy na krakersach, okazał się hitem w moim domu. 
Serniczek szybko zniknął z talerza, domownicy nie wierzyli że może być dobry na słonych krakersach, a jednak był wyśmienity.

Sernik kawowy na krakersach











Składniki:
masa kawowa
biały ser w kostkach - 1 kg
cukier - 3/4 szkl
śmietana kremówka - 2 szkl
kawa rozpuszczalna - 3 łyżeczki
woda gotowana do kawy - 3 łyżeczki
żelatyna - 3 łyżeczki
woda gotowana do żelatyny - 0,5 szkl
Na spód formy
krakersy solone- 2 opak ( 350 g)
Dodatkowo
galaretka truskawkowa - 1 opak
serduszka czekoladowe do dekoracji- Od firmy SŁODKI ŚWIAT 
Sposób przygotowania:
Galaretkę przygotować według opisu na opakowaniu. 
Kawę rozpuścić w gotowanej wodzie, ostudzić. 
Ser przecisnąć przez praskę. 
Śmietanę dobrze schłodzoną ubić na sztywno z cukrem. 
Następnie do ubitej śmietany dodawać po łyżce sera i ostudzoną kawę, zmiksować. 
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić, dodać do masy serowej, zmiksować.
 Masę podzielić na 3 części. 
Blaszkę o wymiarach 36 x 25 cm, wyłożyć folią spożywczą. 
Ułożyć warstwę krakersów, na krakersy wyłożyć masę kawową i tak samo postąpić z dwoma warstwami. 
Na masie widelcem zrobić ładne fale, zalać tężejącą galaretką. 
Udekorować ciasto czekoladowymi serduszkami.
Odstawić na kilka godzin do lodówki. 

5 komentarzy :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)