wtorek, 28 lipca 2015

Sernik jagodowy

     Uwielbiam serniki, a z dodatkiem jagód, taki sernik jest poprostu rewelacyjny

  Sernik jagodowy podałam na talerzyku od    Porcelana Bogucice z kolekcji Antonio                                                

                                          Sernik jagodowy






Składniki:
Masa sernikowa
sernik na zimno w proszku - 1 opak
mleko - 0,5 l
jagody - 1 szkl
Masa z serkiem mascarpone
śmietana 36 % - 1 szkl
serek mascarpone - 250 g
cukier puder - 3 łyżki
śmietan - fix - 1 opak
Wierzch ciasta
galaretki truskawkowe - 2 opak
woda gotowana - 800 ml
jagody - 0,5 szkl
Dodatkowo
biszkopty okrągłe - 150 g
Sposób przygotowania:
Jagody przebrać, opłukać, osączyć.
Dno tortownicy o wymiarach 27 cm, wyłożyć biszkoptami
Sernik w proszku wysypać do miski, dodać mleko, miksować kilka minut.
Następnie dodać jagody, zmiksować.
Wyłożyć masę jagodową na biszkopty, włożyć do lodówki.
Masa z serkiem mascarpone
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i serek mascarpone, śmietan fix,  zmiksować.
Masę z serkiem wyłożyć na masę jagodową, posypać masę jagodami.
Galaretki truskawkowe rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.
Wylać galaretki na wierzch sernika, odstawić do lodówki na całą noc.

4 komentarze :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)