sobota, 15 sierpnia 2015

Drożdżowiec z jabłkami bez wyrabiania

Pyszne i bez wyrabiania ciasto drożdżowe, które każda osoba przygotuje je bez problemu.

 Przepis zaczerpnięty z internetu :)

Ciasto podałam na talerzu z kolekcji  Kamila od Porcelana Bogucice


Drożdżowiec z jabłkami bez wyrabiania













Składniki:
ciasto drożdżowe
jajka - 4 szt
olej - 1 szkl
cukier - 1 szkl
mleko - 1 szkl
drożdże - 1 kostka ( 10 dag )
cukier waniliowy - 16 g
mąka - 4,5 szkl
Kruszonka :
cukier - 5 łyżek
cukier waniliowy - 1 łyżka
masło - 60 g
mąka pszenna - 0,5 szkl
dodatkowo
jabłka - 5 szt
Przygotowanie :
Ciasto
Mleko podgrzać lekko w rondelku.
Do dużej miski, wlać mleko, pokruszyć drożdże, wybić jajka, dodać oba cukry i olej.
Za pomocą widelca, roztrzepać składniki.
Mąkę przesiać do innej miski, łyżką posypać w koło mokre składniki  mąką .
Nie wolno mieszać, przykryć ściereczką lub pokrywką miskę, odstawić na 2 godziny.
Kruszonka: 
Masło roztopić, ostudzić, wymieszać z cukrem i mąką, dobrze rozetrzeć palcami na kruszonkę.
Jabłka obrać, pokroić .
Po tym czasie łyżką drewnianą, wymieszać składniki na jednolitą masę, ciasto będzie lekko rzadkawe.
 Blachę o wymiarach (40x24) wysmarować tłuszczem, wylać ciasto.
Ułożyć na cieście jabłka, posypać kruszonką, odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stop. przez ok.35 minut.
Wyjąć ciasto z piekarnika, obkroić nożem w koło formy i odstawić do ostygnięcia.
Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.



6 komentarzy :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)