niedziela, 13 września 2015

Jabłecznik z galaretką i kremem

Pyszne ciasto podałam na pięknym zestawie od Porcelana Bogucice z kolekcji JESIEŃ - PORCELANA BOGUCICE

Jabłecznik z galaretką i kremem





Składniki:
Biszkopt
jajka - 4 szt
mąka ziemniaczana - 0,5 szkl
mąka pszenna - 0,5 szkl
cukier - 0,5 szkl
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Masa jabłkowa :
jabłka - 1,3 kg
cukier - 3 łyżki
galaretka cytrynowa - 1,5 opak
woda - 1/4 szkl
Krem śmietanowy
śmietana kremówka - 300 ml
śmietan -fix - 2 opak
cukier puder - 3 łyżki
Wierzch ciasta:
galaretki cytrynowe - 2 opak
woda gotowana - 700 ml
Sposób przygotowania:
Biszkopt 
Białka oddzielić od żółtek. 
Ubić białka na sztywną pianę, dodawać po jednym żółtku i cukier, zmiksować. 
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do jajek, ostrożnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach (25x36 ), wstawić do piekarnika i piec przez 35 minut w 175 stop.
Masa jabłkowa : 
Jabłka obrać wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do rondla, podlać wodą, przesmażyć z cukrem na ogniu. 
Zdjąć z ognia wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać, już nie gotować. 
Krem śmietanowy : 
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. 
Do ubitej śmietany dodać śmietan- fix, dalej ubijać. 
Galaretki :
 Galaretki cytrynowe rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. 

Przełożenie ciasta :
 Na ostudzony biszkopt, wyłożyć gorącą masę jabłkową, dobrze ostudzić.
 Następnie na jabłka wyłożyć krem śmietanowy . 
Wierzch ciasta zalać galaretką, odstawić do lodówki.

5 komentarzy :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)