czwartek, 26 lutego 2015

Wafle extra cienkie ryżowe


Testowanie wafli solonych kukurydzianych extra cienkich od Good Food i wafli ryżowych naturalnych. 
Jestem  pozytywnie zaskoczono nowymi waflami ryżowymi, są przepyszne, chrupiące i takie delikatne.
Dziękuję za pyszną paczkę ze zdrowymi wafelkami






Dzięki uprzejmości Good Food mogłam przetestować przepyszne wafle extra cienkie solone .
 Dużym plusem jest również małe opakowanie i takie cienkie wafle, moje dzieci ucieszyły się że będą miały   fajną przekąskę w pracy czy w szkole, dlatego też że nie zajmują  dużo miejsca, można je schować do każdej torebki , lub kieszeni, więc będzie to dla nich pożywne drugie śniadanie.
Bardzo się ucieszyłam że wreszcie tymi zdrowymi wafelkami , zastąpię synowi niezdrowe chipsy.

Składniki:
Pełnoziarnista kukurydza 51%, grys kukurydziany, sól morska 0,75%
Produkt może zawierać sezam, soję i produkty pochodne.

Cechy charakterystyczne:
wafle niskotłuszczowe
produkt bezglutenowy
niska zawartość węglowodanów prostych
produkowane z najwyższej jakości kukurydzy
sposób wypieku zapewnia zachowanie wszystkich cennych składników pełnego ziarna
wysoka zawartość błonnik: 7,2%

Mała Paczka = 7 wafli = 35 g

Wafle można jeść same są chrupiące i takie smaczne i ja takie właśnie uwielbiam.
Ale można też podawać z różnymi dodatkami.

W moim domu wafelki świetnie sprawdziły się z pastą jajeczną :

Drugi wariant pasta jajeczna  z dodatkiem sosu curry



Wafle ryżowe naturalne extra cienkie     Good Food               


Wafle  powstają z naturalnych zbóż pełnoziarnistych.
Zdrowa przekąska bez zbędnych kalorii.
Wafle ryżowe są delikatne, chrupiące i bardzo smaczne.
Teraz już wiem, że słodycze mogę zastąpić pysznymi , chrupiącymi i bardzo cienkimi wafelkami.
Składniki:
pełnoziarnisty brązowy ryż 100%
Cechy charakterystyczne:
pełnoziarniste i niskotłuszczowe
niska zawartość węglowodanów prostych
bez glutenu
extra cienkie, 6mm grubości
produkowane z najwyższej jakości ryżu brązowego
sposób wypieku zapewnia zachowanie wszystkich cennych składników pełnego ziarna
źródło błonnika: 3,8 %

Mała Paczka = 7 wafli = 30 g


W moim domu wafelki świetnie sprawdziły się z sosem tiramisu



                                 Drugi wariant wafelki z marmoladą z dzikiej róży





Więcej o wafelkach i ich smakach znajdziecie na stronie  :     
                      http://www.goodfood.pl/pl    
Zapraszam na ich  stronę    http://www.goodfood.pl/pl/produkty/wafle-extra-cienkie

sobota, 21 lutego 2015

Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka

Robiłam pierwszy raz, wzór nie wyszedł taki wyraźny, jak powinien być, ale ciasteczka pyszne.
Kolejne ciasteczka będą lepsze .






Dziś postanowiłam zrobić przepyszne ciasteczka, biało- czarne z bardzo ładnym wzorkiem.
Wzorek na ciasteczkach zrobiłam wałkiem, od   STODOLA   który otrzymałam dzięki uprzejmości właściciela sklepu, Pana Darka.
W ofercie znajdą Państwo małe i duże wałki z różnymi wzorkami.  
Wałki są zrobione z drzewa bukowego.
Cały asortyment wałków znajdziecie na stronie  http://www.stodola.org/  
Możemy również zamówić sobie wałek wybrany według swojego wzoru.
Zachęcam do odwiedzania  ich strony  http://www.stodola.org/  i fanpage  https://www.facebook.com/stodola.org
Polecam z czystym sumieniem wałki od   STODOLA  .


       

                                               

Kruche ciasteczka   



                                       

                                         


                                        


                                            



SKŁADNIKI:

masło - 220 g
mąka - 360 g
cukier puder  - 3/4 szkl
sól - szczypta
jajko - 1 szt
kakao - 2 łyżeczki
mąka do podsypywania.
PRZYGOTOWANIE:
Składniki prócz masła powinny mieć temperaturę pokojową.
Do miski wsypać mąkę z solą i cukrem, dodać pokrojone na kawałki masło i wybić jajko, posiekać składniki nożem, zagnieść szybko ciasto.
Ciasto podzielić na 2 części, do jednej części dodać kakao, wyrobić.
Przełożyć ciasto do torebek, włożyć do lodówki, schłodzić przez około 35 minut.
Na stolnicę wysypać mąkę, wyłożyć ciasto i rozwałkować gładkim wałkiem na placek , następnie wałek i ciasto z wzorem obsypać mąką, dociskając wałek przejechać ciasto wałkiem z wzorem.
Wykrawać foremką ciasteczka w kształcie serca.
Piec w 200 stop, do zrumienienia ciastek.
Przechowywać można ciasteczka w drewnianym lub ceramicznym pudełku
Smacznego ?


czwartek, 19 lutego 2015

Sernik kakaowy z rosą

Pyszny kakaowy serniczek z pianką na każdą okazję. 
Zamiast pianki można sernik polać polewą czekoladową.



Sernik kakaowy z rosą 












SKŁADNIKI:
CIASTO:
margaryna - 3/4 kostki
żółtka -3 szt
cukier - 0,5 szkl
cukier waniliowy - 1 opakowanie
mąka - 2 szkl
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
tłuszcz do formy
MASA SEROWA:
kakao- 2 łyżki
3 jajka + 1 żółtko
cukier - 3/4 szkl
ser trzykrotnie mielony - 4 kostki
budyń śmietankowy - 1 opakowanie
sok z 1 cytryny
olej - 1/2 szkl
mleko - 2 szkl
BEZA
1/2 szkl cukru
3 białka jaj
 PRZYGOTOWANIE:
CIASTO
Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 
Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, posiekać. 
Następnie dodać oba cukry i żółtka, zagnieść ciasto. 
Blachę o wymiarach 25 x 36 cm. wysmarować tłuszczem 
Ciastem wyłożyć spód i boki blachy. 
MASA SEROWA 
Do miski wyłożyć zmielony ser, dodać budyń, sok z cytryny, olej i mleko. 
Następnie wybić jajka, dodać cukier i żółtko , zmiksować składniki. 
Podzielić masę na 2 części, do jednej części dodać kakao, wymieszać. 
Wylewać łyżką masę na ciasto, na przemian, raz ciemna , raz jasna , do wykorzystania składników, masa będzie bardzo rzadka, ale ma tak być. 
Włożyć do piekarnika na godzinę piec w 180 stop.
BEZA
 Na dziesięć minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wyłożyć pianę ubitą z pozostałych 3 białek i resztą cukru. 
Zapiec.

poniedziałek, 16 lutego 2015

Rolada drobiowo - wieprzowa

Taką roladę możemy podawać na gorąco lub na zimno.
Moja rodzinka uwielbia wędlinki które sama przygotowuje w domu, niż te sklepowe, a ja lubię eksperymentować w kuchni

Rolada drobiowo - wieprzowa




 SKŁADNIKI:
kurczak- 1 szt
mięso mielone wieprzowe -0,5 kg
pieczarki -300 g
cebula -1 szt
jajka - 2 szt
sól i pieprz
tłuszcz
przyprawa do kurczaka 
Przygotowanie
Z kurczaka usunąć kości, następnie skórę naciąć wzdłuż, zaczynając od piersi
udka i mięso z piersi rozciąć tak by było mięso na całej skórze.
Dobrze przyprawić mięso przyprawą do kurczaka, włożyć mięso do miski, przykryć i odstawić na całą noc do lodówki.
Farsz
Pieczarki opłukać, pokroić w pół plastry, udusić na tłuszczu.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć.
Mięso mielone wymieszać z pieczarkami i cebulę.
Dodać jajka i przyprawy,dokładnie wymieszać.
Wyłożyć farsz na skórę z mięsem, ciasno zrolować, obsypać przyprawą do kurczaka,  włożyć do siatki.
Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia.
Piec 75 minut w nagrzanym piekarniku do 190 stop.

czwartek, 5 lutego 2015

Sałatka z żółtym serem

Prosta i szybka sałatka z żółtym serem, a do tego bardzo smaczna:)



Sałatka z żółtym serem












Składniki
kukurydza  -1 puszka
groszek konserwowy -1 puszka
ogórki kiszone -3 szt
ser żółty -150 g
por  -1/2 szt
jajka  -5 szt
majonez - 3 - 4  łyżki
jabłko -1 szt
sól i pieprz
Przygotowanie :
Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę.
Kukurydzę i groszek odlać z zalewy, przełożyć do miski.
Jabłko obrać, pokroić w kostkę, razem z serem żółtym i ogórkami.
Pora umyć, osączyć, pokroić .
Wymieszać wszystkie składniki z majonezem, solą i pieprzem


niedziela, 1 lutego 2015

Kotlety drobiowe pod pierzynką


Dziś podaje następny wpis, z bardzo smacznym serkiem Czesławy Zarzeckiej
  
Kotlety drobiowe pod pierzynką










SKŁADNIKI:

 pierś z kurczaka - 1 podwójna 
sól i pieprz 
przyprawa do kurczaka
ser koryciński z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem- 4 plastry   http://www.ser-korycinski.pl/
cebula - 1 szt 
pieczarki - 35 dag 
tłuszcz
 mąka - 3 łyżki
 jajko - 2 szt 
bułka tarta do panierki
 PRZYGOTOWANIE
 Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić wzdłuż na 4 porcje.
 Każdy filet posypać przyprawą do kurczaka. 
Panierować filety w mące, zanurzać w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, obtaczać w tartej bułce.
Pieczarki umyć, osączyć, pokroić. 
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć z pieczarkami na tłuszczu, doprawić solą i pieprzem. 
Kotlety smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor. 
Następnie nałożyć pieczarki i na każdym filecie plaster sera korycińskiego, przykryć pokrywką, dosmażyć na wolnym ogniu, do rozpuszczenia sera. 
Podawać z kluskami śląskimi i surówką z kapusty pekińskiej

Napiszę tu trochę o tym smacznym serku korycińskim 
http://www.ser-korycinski.pl/
Ser jest w pełni naturalny, bez żadnych konserwantów i bez żadnych chemicznych polepszaczy.
Produkowany jest z najwyższej jakości mleka krowiego, niepasteryzowanego.
I dlatego zachowuje wysokie wartości odżywcze.
Ser Koryciński „Swojski” – to produkt regionalny, wytwarzany w znajdującej się w północno-wschodniej części Polski podlaskiej gminie Korycin.
Zapraszam wszystkich na stronę Pani Czesławy Zarzeckiej