niedziela, 24 stycznia 2016

Sernik z okienkiem na biszkopcie


Pyszne ciasto na każdą okazję. 
Ten sernik jest ciastem pracochłonnym, ale warto go zrobić. 
Przepis zaczerpnięty z bloga Dusiowa Kuchnia

                           Sernik z okienkiem na biszkopcie












Składniki 
Biszkopt :
jajka - 5 szt
cukier - 5 łyżek
mąka - 4 łyżki
kakao -1 łyżki
proszek do pieczenia - szczypta
Masa serowa :
ser w kostce - 500 g
śmietana kremówka 36 % - 450 ml
cukier puder - 5 łyżek
żelatyna - 4 łyżeczki
woda gotowana - 1/4 szkl
Dodatkowo :
2 galaretki truskawkowe
3 szkl gotowanej wody
Przygotowanie :
Biszkopt :
Białka oddzielić od żółtek.
Ubić pianę z białek, dodając cukier, dalej ubijać.
Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ubić.
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać łyżką.
Przelać ciasto do wysmarowania tłuszczem blachy o wymiarach  25 x 35 cm.
Wstawić do piekarnika, piec  ok.25 minut w 180 stop.
Formę keksówkę wyłożyć papierem, na papierze ułożyć gorące ciasto w kształcie rynny,  wystający bok poza foremką uciąć, odstawić do ostudzenia.
Galaretki :
Galaretki rozpuścić w trzech szklankach wody, odstawić do całkowitego stężenia.
Następnie wyjąć galaretki ze szklanek i nożem lub foremką wycinać słupki, dociskając foremką przez całą długość galaretki.
Masa serowa:
Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno.
Do kremówki dodawać po trochu rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę, ciągle miksując.
Ser zmiksować blenderem, dodawać po łyżce do śmietany, dobrze zmiksować.
Wyłożyć część masy serowej na dno biszkoptu, ułożyć na masie wycięte  galaretki, wyłożyć resztę masy serowej , do samej góry, odstawić na kilka godzin do lodówki.
Ciasto wyjąć z formy, za pomocą papieru, odwrócić i kroić.

5 komentarzy :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)