środa, 3 lutego 2016

Pączki z czekoladą


                                                                  Pączki z czekoladą    
                  




Najlepsze są pączki z czekoladą  i do tego domowe. 
Jak szybko je zrobiłam tak szybko znikneły z talerza. 
Można zrobić z nutellą jak kto woli.
Składniki na 14 pączków
Ciasto :
mąka - 0,5 kg
cukier - 3 łyżki
cukier waniliowy - 0,5 opak
olej -1 łyżka
żółtka - 4 szt
ocet -0,5 łyżki
margaryna - 62,5 g
mleko -1 szkl
drożdże - 50 g
Nadzienie :
czekolada - 13 okienek
Dodatkowo
cukier puder do obsypania pączków
olej do smażenia - 700 ml
Przygotowanie :
Drożdże przełożyć do miski, dodać żółtka,  ubijać mikserem z drożdżami przez ok.10 minut.
Mleko wlać do rondla, dodać margarynę, cukier, zagotować.
Do żółtek utartych z drożdżami, dodawać stopniowo mąkę i letnie mleko, wyrobić ciasto.
Do wyrobionego ciasta dodać jeszcze olej, ocet, cukier waniliowy.
Kiedy zacznie ciasto odstawać od rąk , przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Ciasto wyrośnięte przełożyć na podsypane mąką stolnicę.
Z ciasta odrywać małe kawałki, formować niewielką kulkę, lekko spłaszczać , na każdej spłaszczonej kulce , położyć po jednym okienku czekolady, dobrze zlepiać pączki.
Przygotowane pączki odstawić jeszcze do wyrośnięcia.
Tłuszcz rozgrzać w szerokim garnku.
Kłaść pączki na gorący tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor.
Pączki wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Posypać cukrem pudrem.

10 komentarzy :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)