poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Czekoladki z nadzieniem ajerkoniakowym

Pomysł na zrobienie czekoladek nadziewanych alkoholem, chodził mi po głowie już od bardzo dawna, ale nie miałam specjalnych foremek.
Znalazłam szybki sposób, na foremki, po zjedzeniu bombonierki, schowałam sobie pudełeczko i pomyślałam, że go wykorzystam na czekoladki.
Dobrze się też złożyło , bo dostałam propozycję współpracy z Cukieteria.pl i wybrałam sobie czekolady do testowania.
        
                                              Czekoladki z nadzieniem ajerkoniakowym









Składniki :
gorzka czekolada 150 g
ajerkoniak - 20 ml
biała polewa - 40 g
frużelina jagodowa - 1 łyżka
Przygotowanie :
Do garnuszka wsypać 50 g czekolady, rozpuścić czekoladę nad parą wodną.
Za pomocą pędzelka wysmarować czekoladą , dno i boki  foremek, odstawić do lodówki do stężenia.
W tym czasie przygotować nadzienie.
Do metalowego garnuszka wlać ajerkoniak, dodać białą polewę, mieszając nad parą wodną, doprowadzić do rozpuszczenia polewy i połączenia składników, ostudzić.
Następnie nadzienie nałożyć w czekoladowe wgłębienie, wstawić do lodówki.
Rozpuścić pozostałą czekoladę, ostudzić, zalać wierzch czekoladek, odstawić do całkowitego stężenia.
Ostrożnie wyjmować czekoladki z foremek.
Ja nie miałam sylikonowych foremek, więc zrobiłam je w plastikowej foremce.

Do przygotowania takich czekoladek wykorzystałam czekoladę deserową i polewę białą.


                                          Opis czekolady deserowej gorzkiej




Smak:niepowtarzalny, intensywny, gorzki i aksamitny smak. 
Skład: miazga kakaowa; cukier; proszek kakaowy nat. o obniżonej zawartości tłuszczu; emulgator: lecytyna sojowa; naturalna wanilia.
Min. kakao 70,4 %
Min. mleko ~~ 0 % ( może zawierać śladowe ilości białek)
Czekolada jest w postaci niedużych pastylek, więc bardzo dobrze się rozpuszcza.
Idealna do tworzenia dekoracji, fondue, oraz robienia pralin.
Bardzo smaczna, w 100 % orginalna, nadaje się również do zrobienia czekolady gorącej po dodaniu mleka.

Polecam wszystkim tą czekoladę, bo można wyczarować z niej czekoladowe cudeńka. 
Czekolada Callebaut posiada status kuwertury czekoladowej co oznacza, iż zawiera więcej masła kakaowego (min. 32-39%), co w połączeniu z obróbką termiczną nadaje kuwerturze połysk, łagodny i długo utrzymujący się smak oraz charakterystyczny trzask przy łamaniu.

                                                                       Polewa biała :



Polewa BAKELS NON TEMP jest produktem gotowym do użycia bezpośrednio po rozpuszczeniu w kąpieli wodnej lub mikrofalówce - nie wymaga czasochłonnego procesu temperowania.
Skład: cukier, tłuszcz roślinny, olej roslinny, odtłuszczone mleko w proszku, emulgator: lecytyna sojowa, sól, wanilia.
Polewa nadaje się do modelowania dekoracji cukierniczych, nadaje się do napisów, korpusów do pralin, lub rysunków na wyrobach okazjonalnych
Lubię takie polewy z której mogę zrobić masę plastyczną i wykonać z niej różne figurki, lub obłożyć nią tort.
Jestem zachwycona taką polewą, bo można z niej przygotować prawie wszystko.
Zachęcam wszystkich do zapoznania się z ich ofertą na 
cukieteria.pl , znajdziecie tam pyszne czekolady i wiele innych dekoracji cukierniczych, oraz akcesoria do pieczenia .

Polecam z czystym sumieniem .


4 komentarze :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)