wtorek, 3 maja 2016

Tort komunijny

    Mamy czas komunijny, więc postanowiłam przygotować tort w stylu angielskim.
Dodam że jest to mój pierwszy tort, z masą cukrową .
Masę cukrową i opłatki cukrowe otrzymałam od SEMPRE , za co ślicznie dziękuję .
                                                             

                                                               Tort komunijny      
          





Biszkopt
jajka - 6 szt
mąka - 1 szkl
cukier - 1 szkl
olej - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Krem śmietanowy 
serek mascarpone - 250 g
śmietana 36 % - 500 ml
2 op. zagęstnika do śmietanki
cukier puder - 3 łyżki
Na masę maślaną (do obłożenia tortu):
masło - 1 kost
sok z cytryny - 4 łyżeczki
cukier puder - 170 g
Dodatkowo
brzoskwinie - 1 puszka
masa cukrowa - 700 g 
opłatek cukrowy - 1 szt 
opłatek cukrowy - 1 szt
Poncz:
woda gotowana ostudzona 150 ml
sok z cytryny
cukier puder
Przygotowanie :
Biszkopt :
 Białka oddzielić od żółtek, ubić białka na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, dalej ubijać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ubijając na koniec dodać olej, wymieszać.
Wsypać mąkę, ostrożnie wymieszać łyżką drewnianą.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem , tylko samo dno tortownicy o wymiarach 27 cm.
Włożyć do piekarnika, piec ok.30 minut w 175 stop, tzw do suchego patyczka.
Krem śmietanowy :
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać zagęstniki, dalej ubijać.
Następnie dodawać stopniowo, cukier puder i po łyżce serka mascarpone, delikatnie wymieszać.
Masa maślana :
Do miski przełożyć masło pokrojone w kostkę, ubić do białości, następnie dodać cukier puder i sok z cytryny, dalej ubijać.
Odłożyć 1 łyżkę  masy maślanej do opłatka.
Poncz :
Wodę połączyć z cukrem, sokiem z cytryny,  wymieszać.
Brzoskwinie odlać z syropu, osączyć na sicie, pokroić w kostkę.
Przełożenie tortu :
Tort przekroić na 3 placki.
Pierwszy krążek nasączyć ponczem, wyłożyć połowę kremu śmietanowego, posypać pokrojonymi brzoskwiniami.
Tak samo postąpić z drugim krążkiem i przykryć trzecim krążkiem.
Wierzch i boki tortu posmarować masą maślaną, odstawić tort, najlepiej na całą noc do lodówki.
Masę cukrową dobrze wyrobić, rozwałkować , obłożyć nią tort, nadmiar masy ściąć.
Z pozostałej masy wyciąć pasek i nakleić na dół tortu, za pomocą pędzelka z wodą.
Z opłatka wyciąć kwiatki i napis, pozostawić resztę okrągłego opłatka ze zdjęciem.
Opłatek na torcie z kwiatkami i napisem, nakleić za pomocą masy maślanej, lekko docisnąć.
Udekorować harmonijką i kokardą zrobioną z masy cukrowej, przyklejając na wodę.
Odstawić do lodówki .






6 komentarzy :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)