wtorek, 6 września 2016

Zupa szczawiowa z jajkiem

        Moja ulubiona zupka, zawsze ją gotuję, gdy tylko szczaw się pojawi.

                          Zupa szczawiowa z jajkiem

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY www.layman.pl/bitwa-na-przepisy  www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
                                                       



Składniki
kości wieprzowe- 0,5 kg
masło - 1 łyżka
szczaw -1,5 garści
śmietana -170 ml
mąka -1 łyżka
sól i pieprz
wegeta
jajka -4
Opis wykonania:
Kości umyć, przełożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, ugotować.
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połowę.
Szczaw przebrać, odciąć twarde ogonki,  umyć, opłukać, pokroić. Na patelni rozpuścić masło, dodać szczaw, przesmażyć.
Wywar z kości przecedzić na sicie, do wywaru dodać szczaw, przyprawy, gotować.
Mąkę rozmieszać ze śmietaną, wlać do wywaru, zagotować.
Zupę podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

4 komentarze :

  1. Pyszna zupka Danusiu:) moja ulubiona :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja ulubiona zupa .Narobiłaś mi smaka i sobie ugotuję dzisiaj.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności i jakie jaja wypasione -jak mówi mój syn.Pozdrówka Danusiu.

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)