poniedziałek, 17 października 2016

Pierogi z dżemem cukiniowym


Pierogi uwielbiam z różnymi farszami i nadzieniami.
Tak przygotowane pierożki z dżemem z cukinii i polane śmietanką, to po prostu niebo w gębie.


                                                  Pierogi z dżemem cukiniowym








Składniki;
Ciasto :
mąka pszenna - 2 szkl
woda ciepła - 120 ml
olej - 1 łyżka
żółtko - 1 szt
szczypta soli
Nadzienie
dżem z cukinii 
Dodatkowo;
czekolada w kostce
śmietana 24 %
cukier do smaku
Przygotowanie:
Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić mały dołeczek, wybić jajko, dodać olej i sól, dolewając po trochu wody zagnieść ciasto.
Ciasto powinno być lśniące i gładkie.
Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na kilka minut.
Po tym czasie szklanką lub maszynką do pierogów wycinać kółka nakładać, po łyżeczce dżemu, dobrze zlepiać.
Gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez ok.3 minuty.
Wybierać pierogi łyżką cedzakową, podawać polane śmietanką z cukrem, posypać startą czekoladą.

3 komentarze :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)