środa, 2 listopada 2016

Sernik czekoladowy

Bardzo lubię piec i jeść ciasta, ale najbardziej z ciast uwielbiam serniki i szarlotki. Sernik w połączeniu z czekoladą smakuje obłędnie.
Czekoladą otrzymałam od Cukieteria.pl

                                                                    Sernik czekoladowy







Składniki:
Ciasto:
margaryna -0,5 kost
kakao - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
mąka - 1 szkl i 2 łyżki
cukier - 1/4 szkl
cukier waniliowy - 1 opak
żółtka -2 szt
sól - szczypta
Masa serowa
ser biały - 1,30 kg
jogurt grecki - 700 ml
rodzynki - 50 g
jajka - 10 szt + 2 białka
margaryna - 1,5 kost
mąka -6 łyżek
mąka ziemniaczana -3 łyżki
czekolada deserowa - 0,5 tabliczki 
cukier - 1,5 szkl
Dodatkowo do polania sernika :
czekolada gorzka
czekolada deserowa biała
wiórki  z białej, mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać pozostałe składniki, zagnieść szybko ciasto.
Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy  (40x26 )
Masa serowa :
Ser trzykrotnie zemleć w maszynce.
Białka oddzielić od żółtek, do miski przełożyć margarynę, utrzeć, dodawać po jednym żółtku , jogurt i ser dalej ucierać.
Na samym końcu dodawać stopniowo ucierając obie mąki, rodzynki i rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę, dokładnie zmiksować.
Białka jaj  12 szt ubić ze szczyptą soli na sztywno, do ubitej piany dodawać po łyżce cukru dalej ubijać.
Pianę ostrożnie połączyć z masą serową.
Wylać masę na ciasto, wstawić blachę do nagrzanego piekarnika do 180 stop, piec przez ok.45 minut.
Upieczone i ostudzone ciasto polać , gorzką  i białą czekoladą, posypać wiórkami białymi z czekolady




22 komentarze :

  1. Mniam... fantastyczny jest ten serniczek :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, jak takie kupione ze sklepu. :) Omomom....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ze sklepu nie będzie taki smaczny, jak domowy :)

      Usuń
  3. Jaki wysoki :D Juz poczułam jego zapach... Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Danusiu bardzo smaczny pomysł :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na jak duza blache jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy (40x26 )

      Usuń
  6. Czy czekoladę w masie serowej można zastąpić cukrem? Jeśli tak to w jakiej ilości. Dziękuję i proszę o szybką pomoc 😀

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy czekoladę w masie serowej można zastąpić cukrem? Proszę o pomoc 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli nie chcę Pani czekolady, to proszę nie dawać, bo cukier już jest.

      Usuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)