sobota, 11 marca 2017

Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną


Zapiekanka jest bardzo łatwa w przygotowaniu i do tego bardzo smaczna.
Przepis został zaczerpnięty ze strony zagranicznej.


                                                      Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną














Farsz :
wołowina b/k - 530 g
cebula - 1 szt
woda gotowana - 1/4 szkl
tłuszcz
przyprawa kebab-gyros
Purée ziemniaczane:
ziemniaki - 1,20 kg
sól i pieprz
mleko - 100 ml
masło - 50 g
jajko - 1 szt
Dodatkowo :
ser żółty plastry - 150 g 
papryka ostra - szczypta
oregano suszone 
żółtko jajka - 1 szt
bułka tarta - 2 łyżeczki
keczup do polania
Farsz:
Wołowinę zmielić w maszynce, razem z cebulą.
Następnie na tłuszczu usmażyć mięso, do mięsa dodać wodę i przyprawę kebab- gyros, dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
Purée ziemniaczane:
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, gorące przecisnąć przez praskę.
Mleko podgrzać, gorące dodać do ziemniaków, razem z masłem, energicznie miksować na wysokich obrotach, dodać jajko, szybko zmiksować, aby jajko się nie ścięło.
Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, połowę purée wyłożyć na spód, na to plastry sera, dobrze docisnąć do ziemniaków.
Warstwa mięsa wołowego i znów purée.
Łyżeczką zrobić wzorki na masie ziemniaczanej, posypać bułką tartą, papryką ostrą i roztartym w dłoniach oregano.
Żółtko roztrzepać widelcem, polać zapiekankę.
Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stop. Do zrumienienia skórki.
Podawać zaraz po przygotowaniu, polaną keczupem.

6 komentarzy :

  1. Kurcze...gdyby nie nazwa potrawa to moja pierwsza myślą było ciasto ;):) Tak fajnie ta zapiekanka wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiele osób tak myślało że to ciasto :)

      Usuń
  2. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  3. Też taką robię, jest pyszna☺

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)