poniedziałek, 31 lipca 2017

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku








Składniki :
Gulasz :
łopatka b/k - 500 g
papryka żółta - 0,5 szt
papryka czerwona - 0,5 szt
sól
pieprz
papryka ostra
liście laurowe - 2 szt
ziele angielskie
cebula - 1 szt
mąka do zaprawy
Ciasto ziemniaczane:
ziemniaki obrane - 1,20 kg
cebula - 1 szt
jajko - 1 szt
sól
pieprz
wegeta
mąka - 2,5 łyżki
Dodatkowo :
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie :
Gulasz:
Mięso pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu z przyprawami.
Następnie obrać cebulę, pokroić w pół plastry, przesmażyć, dodać do mięsa.
Przesmażone mięso przełożyć do garnka, podlać wodą, tyle, aby zakryć mięso, dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
Na samym końcu papryki pokroić w kostkę, przesmażyć, dodać do mięsa.
Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości wody, wlać do mięsa, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania sosu.
Doprawić przyprawami do smaku.
Ciasto ziemniaczane:
Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych otworach (ja tarłam za pomocą robota)
Dodać pozostałe składniki ciasta, dobrze wymieszać.
Smażyć grube placki na tłuszczu.
Usmażone placki, przełożyć na talerze, połowę każdego placka polać gulaszem, i przykryć drugą połową placka.
Jak ktoś lubi, można polać placek śmietaną, ja nie polewam, bo wolę bez.
Smacznego !  Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad

3 komentarze :

  1. Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedno z lepszych dań :) Bardzo lubię i chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)